Premier Mark Rutte overlegt maandag en dinsdag 9 en 10 juni in Zweden met zijn collega's uit Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden over de Europese Unie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en Rutte zijn uitgenodigd door de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt.

Ze spreken volgens een mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst onder meer over het bereiken van een efficiëntere Europese Unie die gericht is op het creëren van banen en groei in Europa.

Bij de invulling daarvan speelt de Europese Commissie een grote rol. De regeringsleiders van de EU onderhandelen momenteel over de samenstelling van een nieuwe Europese Commissie.

Vorig jaar hebben de vier leiders samengewerkt om het de begroting van de Europese Unie te verlagen. Toen is afgesproken om vaker bijeen te komen om te proberen tot een gemeenschappelijke strategie te komen.

Dijsselbloem

Rutte zei woensdag dat een zware financieel-economische post binnen de Europese Commissie de ''bijzondere interesse heeft van het kabinet, maar dat andere posten op voorhand niet worden uitgesloten.

In Den Haag circuleert hiervoor onder andere de naam van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Rutte wil niet ingaan op welke functie hij inzet omdat daarmee volgens hem de Nederlandse onderhandelingspositie wordt ondermijnd.

Het vierlandenoverleg vindt plaats in het officiële buitenverblijf Harpsund van premier Reinfeldt.