PVV-leider Geert Wilders heeft er nog steeds vertrouwen in dat het gaat lukken om een Europese fractie te vormen met het Front National en andere partijen.

"Misschien niet morgen, maar wel in de komende weken", zei Wilders woensdag op een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel.

Wilders heeft woensdag overlegd met vier andere partijen: het Franse Front National, de Italiaanse Lega Nord, de Oostenrijkse FPÖ en het Belgische Vlaams Belang. Ze moeten nog twee bondgenoten zien te vinden, want voor de vorming van een fractie zijn partijen uit minstens zeven landen nodig.

Eerder deden er berichten de ronde dat Le Pen en Wilders ook zouden willen samenwerken met het Slowaakse SNS en de Zweden-democraten (SD). SNS haalde echter de kiesdrempel niet.

SD-voorman Jimmie Åkesson liet dinsdag weten te willen samenwerken met het Britse Ukip van Nigel Farage of de Deense Volkspartij, die allebei al deel uitmaken van een bestaande fractie in het Europarlement.

Farage

Naast Wilders, wordt er ook door andere fracties gesproken over samenwerking. De Britse eurokritische politicus Nigel Farage en de Italiaanse oud-komiek Beppe Grillo, voorman van de Vijfsterrenbeweging, gaan verder praten over de vorming van een fractie in het Europees Parlement. Dat hebben de twee woensdag afgesproken in Brussel.

"Als we het eens kunnen worden, kunnen we lekker veel herrie schoppen in Brussel", zei Farage na afloop van het gesprek met Grillo in een schriftelijke verklaring. Farage haalde vorige week 24 zetels bij de Europese verkiezingen met zijn UKIP; Grillo zeventien.

Dat Grillo wil praten met andere partijen is nieuw: in het Italiaanse parlement doet de Vijfsterrenbeweging niet aan samenwerking. Overigens lopen de standpunten van UKIP en de Vijfsterrenbeweging uiteen: UKIP wil een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, Grillo wil alleen een referendum over de euro.

Lees ook: Nieuw rechts krijgt het zwaar in Europa

Uitslag Europese verkiezingen