Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moet opnieuw kijken naar de asielaanvraag van de Congolees Mathieu Ngudjolo Chui, die eind 2012 door het Internationaal Strafhof in Den Haag werd vrijgesproken van massamoord. 

Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdag.

De Congolees vroeg na zijn vrijlating politiek asiel aan in Nederland. De staatssecretaris weigerde de asielaanvraag omdat enkel een vermoeden van deelname aan de misdrijven hiervoor voldoende reden zou zijn. Ook betrof de vrijspraak slechts één gebeurtenis, luidde de motivering.

De man zelf zegt dat hij onschuldig is en vreest dat hij bij terugkeer naar Congo ernstige risico's loopt. Ngudjolo was aangeklaagd voor betrokkenheid bij het bloedbad van Bogoro in de Democratische Republiek Congo in 2003. Daar werden ongeveer 200 dorpelingen afgeslacht.

Het strafhof achtte niet bewezen dat Ngudjolo daar een leidende rol bij speelde. Voor het strafhof zei de man dat president Joseph Kabila verantwoordelijk was voor die aanval.

De rechtbank vindt dat Teeven onvoldoende onderzoek heeft gedaan. De staatssecretaris had niet de conclusie kunnen trekken dat de Congolees echt leiding heeft gegeven aan milities die oorlogsmisdrijven hebben begaan, stelde de rechter. ''Het besluit is dan ook slecht gemotiveerd.''