Tegenstanders van schaliegas bundelen de krachten. Dat bleek woensdag nadat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de voorlopige opzet openbaar had gemaakt van een studie naar geschikte locaties om naar schaliegas te boren.

GroenLinks kondigde aan dat het haar raadsleden in het hele land gaat ondersteunen bij het op papier zetten van hun bezwaren, ''om te voorkomen dat Kamp verder gaat op zijn heilloze weg om schaliegasboringen mogelijk te maken in Nederland’’.

Ook Milieudefensie gaat reageren en de organisatie hoopt dat alle belanghebbenden dat doen.

Geert Ritsema kondigde aan dat Milieudefensie met 167 gemeenten en negen provincies die zich schaliegasvrij hebben verklaard, een plan gaan maken hoe schaliegasboringen in Nederland kunnen worden tegengehouden. 

Ritsema verwijt Kamp dat die in de woensdag naar buiten gebrachte voorlopige aanpak nauwelijks grenzen stelt aan het boren naar schaliegas. Alleen bij internationaal beschermde natuurgebieden, drinkwaterwingebieden en stedelijke gebieden wordt boren uitgesloten.

Zienswijze

Kamp zei na afloop van de ministerraad dat mensen die dat willen de komende tijd vooral een zienswijze op de plannen moeten indienen. Volgens hem is er totaal niets nieuws aan de hand en wordt nu gekeken ''als we al proefboringen zouden willen gaan doen waar dat dan zou kunnen en wat de risico’s zijn’’.

Het kabinet kondigde in september 2013 aan voorlopig geen besluit te nemen over proefboringen naar schaliegas, maar eerst een onderzoek te doen naar alle mogelijke locaties in het land waar proefboringen kunnen plaatsvinden. Een besluit over eventuele proefboringen wordt niet eerder genomen dan begin 2015, meldde Kamp eerder al.