Een zware financieel-economische post in de Europese Commissie heeft de ''bijzondere interesse'' van het kabinet, maar andere posten worden op voorhand zeker niet uitgesloten. 

Dat zei premier Mark Rutte woensdag op zijn wekelijkse persconferentie.

In Brussel moet na de Europese verkiezingen een nieuwe Europese Commissie - het dagelijks bestuur van de EU - worden samengesteld. In het verleden is uit kringen rond het kabinet wel vernomen dat er wordt gestreefd naar een zware functie in de financieel-economische hoek.

Als mogelijke kandidaat voor die post zingt op het Binnenhof de naam van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën rond. Eerder deed het verhaal de ronde dat Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de opvolger zou willen worden van Catherine Ashton, de EU-buitenlandchef.

"Dat is altijd een plek waar Nederland graag zit in de Commissie, maar er zijn ook andere plekken waar we graag zitten'', zei Rutte. Als mogelijke kandidaat voor die post zingt op het Binnenhof de naam van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën rond. Die wil niet op de speculaties ingaan.

Dijsselbloem

Voormalig VVD-leider en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein tipte Dijsselbloem (PvdA) onlangs nog als voorzitter van de Europese Commissie, als opvolger van de Portugees José Manuel Barroso. Het kabinet moet een opvolger aanwijzen voor eurocommissaris Neelie Kroes. De VVD'er wordt vermoedelijk door een PvdA'er opgevolgd.

Eerder deed het verhaal de ronde dat Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de opvolger zou willen worden van Catherine Ashton, de EU-buitenlandchef. Rutte wilde niet ingaan op de vraag welke post het kabinet ambieert, omdat de "Nederlandse onderhandelingspositie daardoor verzwakt".