Plannen kabinet 'mantelzorgboete' AOW in ijskast
Als gevolg van wat door critici de "mantelzorgboete" wordt genoemd, zouden bijvoorbeeld ouderen met AOW die bij hun kind inwonen minder krijgen.
Het idee hier achter is dat mensen die samen op een adres wonen, kosten kunnen delen en dus minder geld nodig hebben. In sommige gevallen zou een huishouden er honderden euro's op achteruit gaan.
Op het plan van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kwam veel kritiek, omdat het immers financieel minder aantrekkelijk zou worden om als ouder een kind of als kind een ouder in huis te nemen om mantelzorg te verlenen. Volgens sommigen wordt het daardoor zelfs onmogelijk gemaakt.
Uitgesteld
Het kabinet is momenteel op verzoek van de PvdA bezig met een brede visie op mantelzorg. Een alternatief van de nu in de ijskast gezette maatregel moet daar in passen.
De invoerdatum voor de kostendelersnorm is nu met een jaar uitgesteld. In die periode zal er samen met het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en de gemeenten gekeken worden hoe de mantelzorg moet worden vormgegeven.
Dan zal duidelijk moeten worden wat de effecten op de mantelzorg zijn, als de kostendelersnorm in de AOW wordt ingevoerd.
Kritisch
Ondanks de steun die er was in de Tweede Kamer, was het nog maar zeer de vraag of het voorstel in de Eerste Kamer op steun had kunnen rekenen. Onder andere VVD en ChristenUnie waren zeer kritisch.
Eerder deed de belangenbehartiger voor senioren (ANBO) al een oproep aan Klijnsma en de Eerste Kamer om het voorstel te schrappen.
"We zien schrijnende gevallen: ouders die al jaren zorgen voor een kind met een handicap of ziekte bijvoorbeeld", aldus ANBO-directeur Liane den Haan.
"Deze mensen hebben geen keuze, maar worden als het aan de politiek ligt wél gestraft voor hun zorgen met een inkomenskorting."
De bond hoopt dan ook dat de plannen helemaal niet doorgaan en dat "van uitstel afstel komt", zo laat ANBO weten in een reactie.
Afgewogen
De PvdA reageert verheugd op het besluit. "Invoering van de mantelzorgboete stuitte op veel onbegrip in de samenleving. Deze oplossing biedt het kabinet de mogelijkheid om met een afgewogen plan te komen voor mantelzorg", zegt Tweede Kamerlid John Kerstens.
"Een plan waarin die belangrijke vorm van voor elkaar zorgen wordt gewaardeerd. De PvdA heeft daar steeds om gevraagd."
Ook de ChristenUnie vindt het uitstel "goed nieuws", zo laat Senator Peter Ester weten op Twitter. "Eindelijk gaan we een discussie voeren over de waarde van mantelzorg en mantelzorgers."
GroenLinks wil dat de mantelzorg niet alleen voor AOW'ers, maar voor iedereen van tafel gaat. "Wat mij betreft mag uitstel afstel betekenen", zegt Kamerlid Linda Voortman.
SGP-Senator Gerrit Holdijk vindt het goed dat er nu meer tijd is "om een goede oplossing voor mantelzorgers te krijgen". Hij noemt als bijkomend voordeel dat AOW'ers zich nu beter op de plannen kunnen voorbereiden.
CDA'er Pieter Heerma stelt dat zijn fractie in de Tweede Kamer al allerlei voorstellen deed om de gevolgen van de kostendelersnorm te beperken. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", aldus Heerma.