Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn Saudische collega woensdag gevraagd data te geven waarop hij welkom is in Riyad.

Wat Timmermans betreft, reist hij zo snel mogelijk af naar Saudi-Arabië om te praten over de vermoedelijke handelsmaatregelen die het land tegen Nederland heeft genomen in reactie op een anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders.

''Ik ben op ieder moment bereid erheen te gaan. We zijn nu samen op zoek naar data die schikken'', zei Timmermans woensdag voorafgaande aan de ministerraad. Een topambtenaar van hem was begin deze week al in Riyad om voorwerk voor het bezoek van de minister te doen. Maar de kou is nog niet uit de lucht.

Officieel erkennen de Saudi's nog niet dat er een handelsboycot is. Maar steeds meer Nederlandse bedrijven melden dat ze geen contracten krijgen en dat samenwerking met de Saudi's niet doorgaat.

Op de omstreden sticker staat de Saudische vlag met de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif'. Timmermans zal zijn collega uitleggen hoe de politieke verhoudingen in ons land liggen en dat het een actie is van een individuele parlementariër.

Verder wil hij duidelijk maken dat het kabinet de uitlatingen van Wilders zeer grievend vindt en dat het kabinet er ook afstand van neemt. ''Ik weet zeker dat het ons gaat lukken om hier op een goede manier uit te komen'', zei Timmermans woensdag.

Mensenrechten

Hij wees er ook op dat Nederland al jaren met Saudi-Arabië over de mensenrechten in dat land praat, maar dat dat door de actie van Wilders vrijwel onmogelijk is geworden. Om dat gevoelige onderwerp weer ter sprake te kunnen brengen, is het volgens Timmermans eerst nodig ''de rotzooi van Wilders'' op te ruimen.