Gezinnen met kinderen die in Nederland asiel aanvragen, of die moeten worden uitgezet, komen niet meer in de gevangenis terecht.

Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag in een brief aan de Kamer.

De gezinnen worden vanaf 2015 opgevangen in zogenaamde 'woonpaviljoens' op een afgesloten terrein in Zeist. De families krijgen een eigen ruimte en kookgelegenheid. Daarnaast komen er buitenspeelplaatsen, draagt het personeel geen uniform en wordt de omheining van het terrein verhuld in groen.

Als de ouders in de gevangenis zitten omdat ze bijvoorbeeld worden verdacht van kindersmokkel of mensenhandel worden kinderen eventueel tijdelijk overgeplaatst naar een gastgezin.

De locatie zal afgesloten zijn om het risico op weglopen en verdwijnen in de illegaliteit te beperken. Het verblijf is gericht op werken aan terugkeer of een nader onderzoek voor degenen die een asielvraag hebben ingediend. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen.

Onderzoek

Teeven heeft verschillende mogelijkheden onderzocht. Belangrijk was het bieden van een zo kindvriendelijk mogelijke omgeving en het beperken van de risico's op kindersmokkel of mensenhandel. Verder nam de staatssecretaris ook de situatie in andere landen onder de loep. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen. 

Diverse Kamerfracties drongen er bij Teeven al langer op aan om zijn beleid zodanig aan te passen, dat geen kinderen meer worden opgesloten. Nu komen jaarlijks zo'n zeventig gezinnen in grensdetentie. In afwachting van hun asielaanvraag zitten ze soms twee weken vast.