
Nieuwe onderhandelingspoging in Amsterdam
De verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) hadden de drie partijen dinsdag aangeraden om te onderhandelen. Amsterdam wacht sinds de gemeenteraadsverkiezingen al 69 dagen op een stadsbestuur.
''Vanaf de verkiezingen hebben we gezegd dat dit niet de meest makkelijke keuze is. Het worden enorm uitdagende onderhandelingen, want er zijn programmatische verschillen. Maar als er na bijna tien weken nog altijd geen stadsbestuur is, is het tijd dat er wordt onderhandeld'', zei SP-leider Laurens Ivens dinsdagavond.
De partij richt zich vooral op zorg, armoedebestrijding en de sociale woningen. Ivens: ''We hoeven niet per se mee te doen, het gaat ons niet om het pluche. Maar als we een goed akkoord kunnen krijgen, doen we vol enthousiasme mee.''
Het is nog niet bekend wanneer D66, SP en VVD voor het eerst gaan praten. Van Boxtel temperde dinsdag de verwachtingen. ''De onderhandelingen moeten echt nog starten'', zei hij. D66, SP en VVD hebben samen 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad van de hoofdstad.
Moeilijk
De collegevorming in Amsterdam gaat erg moeilijk. De partijen gaan van impasse naar impasse. D66, VVD en GroenLinks hebben tevergeefs geprobeerd een akkoord te bereiken. Daarna probeerde D66 het met VVD, SP en GroenLinks, maar vorige week stapte GroenLinks uit die gesprekken.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam steeg D66 van zeven naar veertien zetels. De links-liberalen werden de grootste partij in de raad. De PvdA was de grootste verliezer. De sociaaldemocraten zakten van vijftien naar tien zetels en dreigen nu voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet in het Amsterdamse college te komen.