Grondontsmettingsmiddelen met metam-natrium mogen met onmiddellijke ingang niet meer worden gebruikt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Na onderzoek is het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) volgens Dijksma tot de conclusie gekomen dat een risico voor kinderen in de omgeving waar middelen met metam-natrium worden gebruikt niet is uit te sluiten.

Nadat omwonenden van lelievelden last kregen van prikkende ogen, ademhalingsproblemen en huiduitslag liet ook de GGD zich eerder kritisch uit over het middel. Het gebruik van metam-natrium was al verboden in de Europese Unie, werd vanaf 2012 weer toegestaan. De Tweede Kamer wilde daar al vanaf.

Het Ctgb gaat het middel nu opnieuw beoordelen. In elk geval tot die herbeoordeling geldt nu tijdelijk een zogeheten moratorium op het gebruik van metam-natrium.

Dijksma trok de ontheffing voor het middel eerder niet in, omdat er geen alternatieven waren om schadelijke aaltjes in de grond te bestrijden en de teelt van pootaardappelen en bollen te beschermen. Die zijn er nog steeds niet, maar de mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden en agrariërs wegen zwaar voor de bewindsvrouw.

Verbod

Onder meer aardbeientelers kunnen last krijgen van de maatregel, maar de meeste akkers met bloembollen en aardappels kunnen ook later worden behandeld, na het nieuwe oordeel van het Ctgb, aldus de staatssecretaris.

De Partij voor de Dieren drong aan op het verbod en is voorzichtig optimistisch. ''De verhoudingen beginnen zichtbaar te kantelen'', aldus Esther Ouwehand, die het probleem aankaartte. Maar liever had de partij een algeheel verbod gezien, in plaats van een voorlopig.

Agrarische koepel LTO Nederland en branchevereniging Plantum ''hebben begrip voor het tijdelijk verbod'', maar hopen wel dat Dijksma ziet dat telers alternatieven vaak niet kunnen betalen. Om het eerlijk te houden, willen de organisaties dat Dijksma een eventueel verbod Europees probeert te regelen.