Minister Jet Bussemaker van Onderwijs praat woensdagochtend verder met de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiefracties D66 en GroenLinks over invoering van het leenstelsel voor studenten. 

Ingewijden verwachten dat dan de knoop kan worden doorgehakt. Maandag spraken de partijen ook al met elkaar. Ze zijn elkaar flink genaderd, zeggen de bronnen.

Het kabinet wil de basisbeurs vervangen door een lening. Om dat plan door de senaat te krijgen, waar het geen meerderheid heeft, heeft het steun uit de oppositie nodig.

D66 en GroenLinks willen die steun wel leveren, maar stellen wel allerlei eisen. Zo moet de ov-kaart voor studenten behouden blijven.

Ook moet er geld op tafel komen om studenten uit de lagere inkomensgroepen te compenseren. Gesproken wordt over een hogere aanvullende beurs en soepele voorwaarden voor het terugbetalen van de studielening.

Bussemaker stelde de invoering van het leenstelsel eerder al een jaar uit. Het moet nu in september 2015 ingaan. Het leidt tot een besparing van honderden miljoenen. Dat geld wordt teruggepompt in het hoger onderwijs.