Premier Mark Rutte stoort zich aan de 'hijgerigheid' van D66-leider Alexander Pechtold om het debat over de focuspunten van de Europese Unie te versmallen tot Haagse 'small politics'.

Dat zei hij dinsdag tijdens een debat naar aanleiding van een interview van de premier met de Persdienst vorige week.

"Het valt mij tegen dat de heer Pechtold dit debat beperkt tot een Haags ding van afgelopen woensdag", aldus Rutte. Volgens hem zou het debat moeten gaan over de koers van de Europese Unie voor de komende jaren.

Pechtold: "Het verwijt van hijgerigheid past de premier niet". Volgens de D66-leider is het aan de premier zelf te wijten dat hij dinsdag in de Kamer verantwoording moet afleggen.

"Dit was niet nodig geweest als de premier niet had weggedoken, als PvdA-leider Diederik Samsom hem niet in de flank had aangevalen en als hij het parlement niet had geschoffeerd", aldus Pechtold.

Focuspunten

Rutte kreeg woensdag zware kritiek toen hij in een interview stelde dat de Europese Unie zich komende jaren moet richten op vijf focuspunten: interne markt, minder regels, handel, energie en uitwassen op de arbeidsmarkt (zoals de negatieve effecten van het vrij verkeer van personen). 

De Nederlandse regering zou dat dinsdagavond gaan inbrengen bij een diner tussen de Europese regeringsleiders.

Opheldering

PvdA-leider Diederik Samsom vond het lijstje echter te beperkt. Volgens hem ontbrak de prioriteit 'werk'. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liet weten het buitenlands beleid op het prioriteitenlijstje te missen. De oppositie eiste opheldering.

In de kabinetsbrief die nog dezelfde avond werd gestuurd, werden de focuspunten verder uitgewerkt, maar volgens de oppositie blijkt daaruit dat er in plaats van vijf een veelvoud aan focuspunten wordt aangegeven.

Eerder in het debat had VVD-Kamerlid Mark Verheijen al aangegeven dat er geen sprake is van een schisma tussen de VVD-visie en de kabinetsvisie op de EU-koers. "Dat stoelt niet op de werkelijkheid", aldus Verheijen. Volgens hem zijn in de kabinetsbrief de focuspunten uit het interview slechts verder uitgewerkt.

Inkt

Dat kwam hem op hoongelach te staan van vrijwel de hele oppositie. SP'er Harry van Bommel schamperde dat de beloftes van Rutte slechts houdbaar zijn tot de inkt droog is. 

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver sprak van een "bedrijfsongeval" in de coalitie. Volgens de oppositie is Rutte teruggefloten en is er van de belofte van Rutte om de taken van de EU te beperken weinig meer over.