Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vertrekt op korte termijn naar Saudi-Arabië in verband met de dreigende handelsmaatregelen van het land tegen Nederlandse bedrijven.

Saudi-Arabië is bereid met Nederland te praten om het conflict naar aanleiding van de stickeractie van PVV-leider Geert Wilders op te lossen, stelt Timmermans dinsdag via zijn woordvoerder.

Een topambtenaar van Buitenlandse Zaken is dinsdagochtend teruggekeerd van een bezoek aan Saudi-Arabië. Er zijn "goede indicaties" dat Saudi-Arabië de zaak wil uitpraten.

Tegen de aanwezige pers in de Tweede Kamer zegt Timmermans dat de Saudiërs "zwaar gekrenkt zijn". Volgens de buitenlandminister heeft Wilders "een miljard mensen op hun ziel getrapt, door het meest heilige in hun godsdienst aan te vallen".

De minister wil daarom alsnog zelf naar Saudi-Arabië, om uit te leggen dat ook de Nederlandse regering de uitlatingen krenkend vindt. En om duidelijk te maken dat Wilders geen onderdeel uitmaakt van de Nederlandse regering. Verder wil hij duidelijk maken dat het kabinet de uitlatingen van Wilders ''zeer grievend'' vindt en dat het kabinet er ook afstand van neemt.

Boycot

Saudische media meldden vorige week dat het land begonnen is met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederland als reactie op belediging door Wilders. Die verspreidde eind vorig jaar een sticker van de Saudische vlag met daarop de tekst: ''De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif.''

De vermeende handelsboycot van Nederland is door de Saudische regering echter nog altijd niet bevestigd. Maar Timmermans krijgt van steeds meer bedrijven te horen dat ze geen contracten krijgen en samenwerking met de Saudi's niet doorgaat. Hij kan nog niet zeggen hoe groot de schade is.

Nederlandse bedrijven in afwachting van Saudische sancties

Bekijk de reactie van Timmermans: