D66 ergert zich aan de Senaatsfractie van de PvdA, die mogelijk dwars gaat liggen bij het veranderen van de manier waarop burgemeesters benoemd worden.

D66-leider Alexander Pechtold heeft daar bij premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher over aan de bel getrokken.

Bronnen op het Binnenhof zeggen dat naar aanleiding van berichtgeving dinsdag in het AD.

Aanleiding waren uitlatingen van PvdA-senator Klaas de Vries zondag in De Telegraaf. Hij is bang dat als de huidige manier van burgemeesters benoemen (door 'de kroon') uit de Grondwet gehaald wordt, de gekozen burgemeester dan ineens heel snel dichtbij komt. De Vries is daar niet voor.

VVD en PvdA hebben in hun regeerakkoord steun uitgesproken voor het initiatief van D66 om de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet te halen. Als de PvdA-senatoren dwars blijven liggen, is voor afronding van het initiatiefwetsvoorstel in de Eerste Kamer steun nodig van partijen als het CDA of de PVV.

De Vries stelde deze maand schriftelijke vragen over het voorstel. D66-Kamerlid Gerard Schouw is daar verbaasd over. ''Dat soort vragen van principiële aard verwacht je niet op zo’n laat moment'', zegt hij dinsdag in het AD.