Maandagavond komen voor het eerst de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks bijeen om met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) te praten over het leenstelsel voor studenten.

Dat melden bronnen aan NU.nl.

Het gaat om de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks).

Daarnaast zullen op het ministerie van Bussemaker ook de vier fractiespecialisten van de partijen bij het overleg aanwezig zijn.

Akkoord

Dat de gesprekken, die al maanden duren, naar het niveau van de fractievoorzitters worden getild is een teken dat de onderhandelingen in een finale fase zitten.

Mogelijk kan er deze week een akkoord worden bereikt, al kan het ook zijn dat er pas volgende week knopen kunnen worden doorgehakt. Zo wordt nog gesteggeld over de aanvullende beurs, een tegemoetkoming voor de lage inkomens. 

Ook wordt in ieder geval nog gesproken over de OV-studentenkaart. Het kabinet wil deze vervangen door een kortingskaart, maar GroenLinks wil de OV-kaart behouden.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vraagt de partijen af te zien van het voorstel voor een leenstelsel. ''Met het afschaffen van de basisbeurs komt niet alleen de toegankelijkheid in het geding, maar worden studenten ook opgezadeld met een torenhoge schuld. Dat is onacceptabel'', aldus voorzitter Jorien Janssen.

Vrees

Als het sociale leenstelsel er echt komt, zal een studie 12.000 tot 15.000 euro duurder worden en daardoor zullen minder mensen gaan studeren. Dat is de vrees van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 

Het is nog niet bekend of studenten in actie komen tegen het leenstelsel. ''Het is niet zo dat met blokletters actie in mijn agenda staat. We stappen waarschijnlijk ook niet naar de rechter, want het lijkt niet onwettig'', zegt ISO-voorzitter Ruud Nauts.

Basisbeurs

Het schrappen van de basisbeurs moet uiteindelijk 810 miljoen euro opleveren, wat zal worden geherinvesteerd in het onderwijs. Door de wensen van GroenLinks en D66 zal dit bedrag echter lager worden.

Het wetsvoorstel om de basisbeurs te vervangen door een leenstelsel is een waar hoofdpijndossier voor Bussemaker.

Vanwege gebrek aan steun voor het kabinet in de Eerste Kamer worden al meer dan een jaar gesprekken gevoerd met D66 en GroenLinks.

Een jaar geleden besloot de minister de invoering in de bachelorfase, die gepland stond voor studiejaar 2014/2015, een jaar uit te stellen. In december zag ze zich genoodzaakt ook de invoering in de masterfase een jaar uit te stellen.