Somalische piraten die in Nederland hun straf uitzitten, komen als het aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) ligt, niet langer vervroegd vrij als ze asiel aanvragen.

Nu kunnen vreemdelingen als deze piraten op vrije voeten komen als ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten en een asielaanvraag doen. Teeven wil daarvan af.

Hij meldt de Tweede Kamer maandag dat hij zo snel mogelijk met een voorstel komt om het Wetboek van Strafrecht op dit punt te wijzigen.

De wetswijziging volgt op de asielaanvraag van drie Somaliërs vorige maand, die in de politiek tot verontwaardiging leidde.

De piraten werden in oktober 2012 veroordeeld nadat ze een jaar eerder Nederlandse mariniers in een hinderlaag hadden gelokt. De Nederlanders werden daarbij onder vuur genomen.

Afspraken

In totaal zijn zo’n 25 Somalische piraten in Nederland veroordeeld en volgens Teeven heeft hij met Somalië afspraken gemaakt over een gedwongen terugkeer van deze groep. 

De bewindsman geeft maandag in antwoorden op vragen van Kamerleden aan dat meer dan tien veroordeelde piraten naar Somalië zijn teruggegaan nadat ze twee derde van hun straf hadden uitgezeten.

Eén persoon is 22 mei uitgezet naar Somalië. De anderen zitten nog vast, omdat ze hun straf uitzitten of omdat ze asiel hebben aangevraagd.

Schaamteloos

VVD-Kamerlid Malik Azmani vond het "onacceptabel" en "schaamteloos"dat Somaliërs "die op onze militairen schieten" asiel aanvragen. Hij stelde vorige maand dat Teeven de piraten zo snel mogelijk het land uit moest zetten.

Of hun asielaanvraag inderdaad wordt afgewezen, is nog niet bekend. Teeven laat in de krant weten niet in te gaan op individuele aanvragen. Wel worden aanvragen van piraten 'in de regel' afgewezen. De drie zitten momenteel in vreemdelingendetentie.