Het kabinet gaat dit jaar een meevaller ontvangen van 1,6 miljard euro. Op de zorg wordt 600 miljoen euro minder uitgegeven dan verwacht en er gaat 1 miljard euro minder naar sociale zekerheid.

Ingewijden hebben een bericht in de Volkskrant van zaterdag daarover bevestigd. 

Komende week verschijnt de Voorjaarsnota van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de tussenstand van de begroting voor dit jaar.

Door de meevallers kan het kabinet, ondanks 700 miljoen minder gasopbrengsten, alsnog het tekort op de begroting omlaag brengen.

VVD en PvdA zouden de meevallers onder andere willen gebruiken voor plannen van de drie gedoogpartijen, D66, Christenunie en SGP.

Minder gas

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot begin dit jaar om minder gas uit de grond in Groningen te halen om de kans op steeds grotere aardbevingen te verkleinen.

Dit scheelt dit jaar 700 miljoen euro voor de schatkist. Voor volgend jaar worden 600 miljoen euro minder gasopbrengsten verwacht en in 2016 zal dit waarschijnlijk 1 miljard euro zijn.

Ook een nieuwe definitie die in de EU wordt gehanteerd om het bruto binnenlands product te berekenen, zorgt voor tegenvallers voor de schatkist, onder meer in de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Die nieuwe definitie leidt overigens ook tot lagere staatsschuld en begrotingstekort voor Nederland.