Nederland heeft nog altijd geen bevestiging van Saudi-Arabië gekregen dat er handelssancties zijn genomen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hoort echter steeds vaker dat er sprake is van een boycot tegen bedrijven. 

Ook hoort de minister dat sommige bedrijven geen contract of visa voor Saudi-Arabië krijgen. ''Dus er is wel iets aan de hand'', constateerde hij vrijdag voorafgaande aan de ministerraad.

Saudische media meldden dinsdag dat het land begonnen is met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederland als reactie op een stickeractie van PVV-leider Geert Wilders. Die verspreidde eind vorig jaar een sticker van de Saudische vlag met daarop de tekst: ''De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif.''

Timmermans is sinds die tijd al achter de schermen bezig om de schade te beperken. ''Ik had gehoopt dit niet in de openbaarheid te hoeven doen, want dat scheelt ook weer gezichtsverlies voor deze of gene'', aldus Timmermans. Nu wel iedereen meekijkt, probeert hij stap voor stap te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. ''Er is al genoeg porselein gesneuveld.''

Topambtenaar

Een topambtenaar van de minister is zondag en maandag in Saudi-Arabië om de zaak te bespreken. Daarna kijkt Timmermans wanneer hij er zelf heen gaat.

Hij zou het jammer vinden als ''iets wat binnenlandse politiek is in Nederland'' ertoe zou leiden dat Nederland niet meer met Saudi-Arabië over de mensenrechten kan praten en dat Nederlandse bedrijven en werknemers er verder door geraakt worden.

''We moeten duidelijk maken, en misschien helpt de verkiezingsuitslag daar wel bij, dat een grote meerderheid van de Nederlanders niet achter die stickeractie van Wilders staat'', zei Timmermans. Het kabinet heeft vanaf het begin afstand genomen van ''die puberale actie''.

Bekijk de reactie van minister Timmermans: