PVV-leider Geert Wilders trok in april 2012 zijn gedoogsteun aan het toenmalige kabinet van VVD en CDA in om zo een einde te kunnen maken aan het gedoe rond dissidenten in zijn eigen PVV-fractie. 

Oud PVV'ers als Hero Brinkman, Louis Bontes en Richard de Mos stellen dat in de documentaire Wilders Wereld die Avrotros zondagavond uitzendt.

Wilders staakte op 21 april 2012 de onderhandelingen met VVD en CDA in het Catshuis over aanvullende bezuinigingen. Het eerste kabinet onder leiding van premier Mark Rutte kon zonder zijn gedoogsteun niet verder, waarna nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven.

Wilders heeft altijd gezegd dat hij niet wilde dat Nederlandse ouderen zouden moeten lijden onder nieuwe miljardenbezuinigingen onder druk van Brussel.

Andere versie

Maar oud-PVV-Kamerleden hebben een andere versie. Volgens Brinkman, toen net uit de PVV gestapt, was de achtergrond van de breuk duidelijk: ''Hij had dissidenten binnen de partij waar hij vanaf moest. Dat kon prachtig mooi met verkiezingen in de hand. Dan kon hij een hele mooie reshuffle maken en al die mensen eruit knikkeren en met een schone lei beginnen.''

Volgens Bontes voelde Wilders zich aan de onderhandelingstafel in het Catshuis al minder groot dan hij wilde, doordat Brinkman in maart uit de PVV was gestapt. Wilders wilde verkiezingen volgens Bontes omdat hij het met een aantal dissidenten in zijn fractie niet nog eens twee jaar ging volhouden met een kabinet dat de steun had van nog maar 75 zetels. Wilders was volgens Bontes het gedoe zat, hij wilde af van een aantal mensen en een nieuwe start maken.

Toenmalig PVV-Kamerleden als Richard de Mos en Marcial Hernandez waren totaal verbaasd dat Wilders op een zaterdagmiddag op eigen houtje het kabinet liet vallen. Wilders had volgens De Mos nooit in de fractie over die mogelijkheid gesproken.

Wilders kreeg erna wat hij wilde, constateert De Mos, één van de mensen die niet terugkwamen op de PVV-lijst voor de nieuwe verkiezingen. ''De lijst opschonen heeft hij gedaan. Alle mensen met wie hij iets had, heeft hij eraf gegooid.''