Leden van de PvdA werken aan een manifest dat ervoor moet zorgen dat de PvdA de weg terugvindt en weer een brede volkspartij wordt die staat voor mensen in kwetsbare posities. 

Het roer moet om, zei Sander Terphuis dinsdag bij Radio Eenvandaag. ''We moeten weer terug in de harten van mensen''.

Terphuis is de nummer 11 op de lijst met kandidaten voor het Europees Parlement en deed eerder onder meer van zich spreken in de discussie over het plan om illegaliteit strafbaar te stellen. Hij is bezorgd omdat hij van partijgenoten hoort dat die zich schamen om maatregelen van dit kabinet van VVD en PvdA op straat uit te leggen.

Het gaat dan om bezuinigingen op de zorg voor ouderen en chronisch zieken, de mantelzorgboete of het kinderpardon. ''Er is iets aan de hand met de partij, we moeten weer terug naar onze basis'', meent Terphuis.

Medestanders

Hij heeft naar eigen zeggen contact met onder anderen Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn en oud-Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens.

Die laatste laat via Twitter weten dat zij niet aan een manifest schrijft, maar van Terphuis heeft gehoord dat hij een stuk gaat mailen. Duivesteijn laat via een woordvoerder van de PvdA weten dat hij nog geen manifest heeft gezien.

Cohen

Terphuis zegt dat hij onlangs ook sprak met oud-PvdA-leider Job Cohen. ''Bezorgde leden willen dat wordt nagedacht waar we staan als PvdA''.

Na de slechte uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart gaf PvdA-leider Diederik Samsom al aan dat hij de waarden van de partij scherp in het oog blijft houden ''en met nog meer overtuiging de strijd aangaat als die waarden in het geding komen''.