Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie neemt samen met de korpsleiding maatregelen om ervoor te zorgen dat meer politieagenten deelnemen aan de verplichte conditietest.

Van een politieman of -vrouw, die volgens de bewindsman topsport bedrijven, mag worden verwacht dat ze de test halen, zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Kamerlid Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren wilde van hem weten hoe het kan dat 3500 agenten zijn gezakt voor de fysieke vaardigheidstoets en dat er ruim 9300 niet eens kwamen opdagen. Dat terwijl de test verplicht is voor de 40.000 agenten die een wapen dragen.

Volgens Opstelten hebben er al duizenden agenten meer meegedaan dan vorig jaar. Ook is het aantal agenten dat niet kwam opdagen zonder medische reden, flink afgenomen. Maar de minister beloofde verdere beterschap. ''We zorgen ervoor dat de resultaten krachtig beter worden dan nu.''

Eigen verantwoordelijkheid

Het is volgens Opstelten ieders eigen verantwoordelijkheid om de test te doorstaan. Hij benadrukte dat Nederland een ''fitte, goed optredende politie'' heeft, wat volgens hem blijkt uit resultaten uit andere testen. ''Je kunt niet concluderen dat de politie niet fit genoeg is om te kunnen optreden.''

In de conditietest moeten de agenten tonen dat ze fit genoeg zijn voor hun werk. Ze dienen in een bepaalde tijd een parcours af te leggen dat symbool staat voor de achtervolging van een crimineel.