CDA-leider Sybrand Buma ''viel van zijn stoel'' na het lezen van uitspraken van ex-directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau dat de euro Nederland niet veel heeft opgeleverd.

Als blijkt dat het CPB de cijfers in het verleden heeft opgepoetst, betekent dat volgens Buma het ''failliet'' van het planbureau, zei hij dinsdag bij BNR.

Het CPB rekende eerder voor dat de euro Nederlanders gemiddeld een weeksalaris per jaar heeft opgeleverd. Maar in een interview met De Telegraaf verklaarde Teulings zaterdag dat die berekening met ''een korreltje zout'' moet worden genomen. Volgens hem zijn de voordelen van de invoering van de euro economisch niet zo duidelijk.

Buma vindt het ''stuitend'' als blijkt dat de CPB-cijfers niet kloppen. Niettemin blijft hij voorstander van de euro. De CDA-leider zegt ook te luisteren naar het bedrijfsleven, dat de voordelen van de euro wel ziet.

Ook andere fracties in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over de uitspraken van Teulings. Ze willen een brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken.