Het is niet mogelijk om grenscontroles opnieuw in te voeren in verband met de toegenomen toestroom van asielzoekers.

Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandagavond aan de Tweede Kamer laten weten.

Herinvoering van grenscontroles, zoals een deel van de Kamer bepleit, kan volgens Europese afspraken alleen als sprake is van een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid.

"De huidige asielinstroom kan niet als een dergelijke ernstige bedreiging worden aangemerkt", schrijft Teeven.

De oorzaak van de grotere toestroom is nog onbekend, blijkt verder uit de brief. Teeven herhaalt dat vermoedelijk sprake is van georganiseerde mensensmokkel.

Daartegen heeft 'een aantal concrete handhavingsacties' plaatsgevonden. Daarbij zijn ook verdachten uit Eritrea aangehouden, schrijft Teeven.

Verbindingsambtenaar

Om mensensmokkel tegen te gaan plaatst het Openbaar Ministerie zo spoedig mogelijk een verbindingsambtenaar in Italië, aldus de bewindsman. Daar komen de Eritreeërs na hun zeereis in vaak gammele bootjes aan land.

De stroom asielzoekers uit het Afrikaanse land houdt nog aan. Het zijn er nog steeds meer dan 1000 per week blijkt uit de meest recente cijfers. Verder werft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 150 tijdelijke krachten om de stroom asielzoekers te verwerken.

Teeven luidde eerder deze maand de noodklok over de plots hogere instroom van Eritreeërs.

Opvangplaatsen

Verder werft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 150 tijdelijke krachten om de stroom asielzoekers te verwerken. Het gaat onder meer om tolken. Ze moeten uiterlijk eind juni inzetbaar zijn.

Teeven hoopt tevens dat hij binnenkort kan beschikken over nog eens 2500 opvangplaatsen, onder meer in leegstaande gevangenissen en kazernes. Leegstaande kantoren ziet hij niet als optie.

Teeven luidde eerder deze maand de noodklok over de plots hogere instroom van Eritreeërs. Hoewel ook andere Europese landen meer mensen uit Eritrea ontvangen, is de stijging daar volgens de bewindsman ''bij lange na niet zo substantieel’’ als de laatste weken in Nederland.