Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal binnenkort naar Saudi-Arabië gaan naar aanleiding van het dreigement dat het land handelsmaatregelen neemt tegen Nederland.

Hij zal daar proberen ''de plooien glad te strijken'' en mogelijke economische schade te voorkomen. Bij de Saudiërs is irritatie ontstaan door de actie van PVV-leider Geert Wilders, die een sticker maakte met een anti-islamitische tekst met de Saudische vlag.

Wilders deed dat al enkele maanden geleden en het kabinet heeft daar meteen afstand van genomen en dat bij de Saudiërs kenbaar gemaakt. ''We zijn al tijden in gesprek met Saudi-Arabië. Kennelijk blijft het ze als een graat in de keel steken'', zei Timmermans in het tv-programma Buitenhof.

Mening

Hij vindt dat iedereen zijn eigen mening mag hebben en die ook mag uiten, maar wierp tegelijk de vraag op wat je ermee bereikt om iemand op zijn ziel te trappen. Volgens hem is de methode die Wilders gebruikt steeds dezelfde: je trapt iemand op zijn ziel, wil een reactie uitlokken en dan kruip je vervolgens in de slachtofferrol.

Timmermans weet niet hoe groot de economische schade zou worden als de sancties echt doorgaan. Nederland exporteert voor 2 miljard euro naar het islamitische land. Een topambtenaar gaat volgende week al naar Riyad toe om te overleggen. Daarna verwacht de minister zelf te gaan.