Vicepremier Lodewijk Asscher vindt mogelijke economische sancties van Saudi-Arabië tegen Nederland een ''krankzinnig dreigement’’.

Dat zei hij zaterdag tegen RTL Nieuws.

"We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Het is glashelder dat wat Wilders zegt op geen enkele manier de mening is van de regering. Het slaat nergens op als een ander land denkt sancties te moeten opleggen. Slechte zaak", liet hij weten.

Saudi-Arabië overweegt handelsmaatregelen tegen Nederland wegens de anti-islamstickeractie van Geert Wilders van vijf maanden geleden.

De PVV-leider liet groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië.

Serieus

Premier Mark Rutte liet in dezelfde uitzending weten de zaak serieus te nemen. ''We zijn het aan het uitzoeken. We nemen het serieus en zitten er bovenop.''

Nadat de Saudische ambassadeur in Nederland onlangs in Riyad aan de bel had getrokken, zou de Saudische regering de kamers van koophandel in het land een brief hebben gestuurd.

Daarin staat volgens Saudische media dat Nederlandse bedrijven niet meer mogen meedoen aan toekomstige projecten. Ook zouden er minder visa worden verleend aan Nederlandse zakenmensen en investeerders.