PVV-leider Geert Wilders is niet onder de indruk van de dreiging van Saudi-Arabië om handelsmaatregelen te nemen tegen Nederland naar aanleiding van zijn anti-islamsticker. 

Volgens hem is Saudi-Arabië ''een verschrikkelijk land'' dat Nederland zelf allang had moeten boycotten.

Dat laat Wilders zaterdag weten in een reactie. Hij wijst erop dat Saudi-Arabië een dictatuur is die het woord vrijheid en democratie niet eens kan spellen. ''Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen?''

Volgens hem is Saudi-Arabië een land dat nog steeds slavernij kent, in de top staat van vervolgingen van christenen, de grootste financier is van internationaal terrorisme, dat mensen executeert die de islam de rug toekeren en dat vrouwen verbiedt auto te rijden.

Indicaties

Zaterdagochtend bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen overweegt te nemen tegen Nederland omdat Wilders de Saudische vlag en de islam met de omstreden sticker heeft beledigd.

''Er zijn indicaties dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. Nederland heeft hierover contact met Saudi-Arabië'', zegt een woordvoerder.'' Het ministerie wilde niet spreken van een handelsboycot.

Visa

Volgens Saudische media mogen Nederlandse bedrijven niet langer meedoen aan toekomstige projecten. Dat zou staan in een brief die de CSC, de federatie van Saudische kamers van koophandel, heeft gekregen van de autoriteiten.

Ook zouden er minder visa moeten worden verleend aan Nederlandse zakenmensen en investeerders. De zaak zou bij de regering in Riyad zijn aangekaart door de Saudische ambassadeur in Nederland.

Boef

Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: ''De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.'' Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat.

Na een klacht van het Landelijk Beraad Marokkanen blokkeerde Google het e-mailadres waarop mensen de sticker konden bestellen. Daarop maakte Wilders een nieuw account aan bij een ander internetbedrijf. Dat legde de klacht van het beraad naast zich neer.

Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het ''een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen''. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te kwetsen, maar om te choqueren.