Steeds meer burgemeesters willen een ruimhartiger pardon voor kinderen van asielzoekers. Het aantal handtekeningen onder een petitie daarover is vrijdag opgelopen tot 301.

Nederland telt ruim 400 burgemeesters.

Onder de burgemeesters die de petitie ondertekenden, zijn een paar belangrijke PvdA'ers, zoals Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Rob van Gijzel (Eindhoven).

Ook VVD-burgemeesters als Onno Hoes (Maastricht) en Jan van Zanen (Utrecht) vinden dat meer kinderen een pardon horen te krijgen.

Niet getekend

Den Haag en Almere zijn de belangrijkste steden die ontbreken onder de petitie. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) heeft laten weten dat hij wel achter het idee van de oproep staat. Ook de burgemeester van Haarlem staat positief tegenover het ruimere kinderpardon. Burgemeesters van Dordrecht, Zoetermeer, Haarlemmermeer, Emmen en Ede hebben niet getekend.

De coalitiepartijen VVD en PvdA besloten in 2012 tot een kinderpardon. Kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en hier intussen zijn geworteld, komen ervoor in aanmerking.

Enkele honderden kinderen zijn afgewezen, bijvoorbeeld omdat ze niet de hele tijd onder toezicht van het Rijk stonden. De burgemeesters vinden dat te streng.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) verklaarde maandag dat het kinderpardon niet wordt aangepast. ''Maar ik zal de regeling ruimhartig uitvoeren. Daarom ben ik bereid om nieuwe informatie in te winnen'', zei hij. Teeven vroeg burgemeesters om informatie over kinderen die volgens hen toch onder het pardon zouden moeten vallen.