D66-prominent Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zijn vrijdag aangesteld als verkenners om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is in Amsterdam.

Ze gaan de komende dagen gesprekken voeren met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.

De partijen wilden aanvankelijk twee onafhankelijke Amsterdammers aanstellen om de impasse in de collegeonderhandelingen te doorbreken. ''Maar deze beoogde verkenners waren niet beschikbaar of niet geïnteresseerd'', liet D66-leider Jan Paternotte weten. Namen wil hij niet geven.

Daarom is tijdens een crisisoverleg donderdagavond besloten twee verkenners aan het werk te zetten van D66 en SP, de grote winnaars van de verkiezingen in Amsterdam.

''We zijn blij dat we op zo'n korte termijn twee zware verkenners bereid hebben gevonden om het proces te begeleiden'', zei Paternotte. Zijn voorstel om twee informateurs aan te wijzen van D66 en PvdA, de twee grootste partijen, kreeg geen steun van de andere partijen.

Van Boxtel (1954) is fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer en bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis. Eerder was hij als minister belast met grotesteden- en integratiebeleid. Vliegenthart (1978) is ook directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP.

Impasse

De vorming van een stadsbestuur in Amsterdam raakte woensdag in een impasse. PvdA en de SP lieten toen weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. De partijen beschuldigen elkaar over en weer de coalitievorming te blokkeren.

De SP en de PvdA menen dat de onderhandelingen muurvast blijven zitten zolang D66 vasthoudt aan de VVD. D66 op zijn beurt zegt dat de PvdA en de SP de vorming van een stadsbestuur tegenhouden door geen steun te geven aan een coalitie van vier partijen.

Na de gesprekken dit weekend met de fractievoorzitters zullen de verkenners naar verwachting maandag verslag uitbrengen van hun bevindingen.