De oppositie in de Tweede Kamer hekelt het optreden van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Dat bleek donderdagmiddag tijdens een spoeddebat. 

Meerdere partijen vragen zich af of de aantallen asielzoekers die de bewindsman woensdagavond noemde op televisie wel kloppen. 

"Paniekvoetbal", oordeelde D66-Kamerlid Gerard Schouw over het optreden van Teeven. "Het was onhandig dat hij op televisie de noodklok luidde, terwijl er feiten en analyses noodzakelijk zijn om een goede discussie te voeren."

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zei dat het debat alleen gevoerd kan worden als de feiten op tafel komen. "Het heeft er alle schijn van dat de beweringen maar moeilijk onderbouwd kunnen worden."

Onderzoek

Teeven besloot donderdag tot een onderzoek naar mensensmokkel. Ook wordt het mobiel vreemdelingentoezicht verbeterd en zal er langer dan de gebruikelijke acht dagen de tijd te worden genomen om te beslissen over een asielverzoek.

Teeven vermoedt dat veel van de Afrikaanse asielzoekers via Italië zijn binnengekomen en daar niet zijn gecontroleerd. Dat is tegen de Europese afspraken in.

Italië wordt geconfronteerd met een enorme toestroom van Afrikanen via de zee en vindt dat de EU niet voldoende te hulp schiet. De Kamer wil dat Teeven de kwestie met spoed met zijn Europese collega’s bespreekt.

'Alarmerend'

Teeven zei woensdagavond dat op dit moment duizend asielzoekers per week naar Nederland komen. Hij sprak van 'alarmerende cijfers'.

Vooral uit Eritrea komen veel asielzoekers. Vermoedelijk hebben mensensmokkelaars daar de hand in. Teeven zei dat dit jaar mogelijk 65 duizend asielzoekers naar Nederland komen, en kondigde maatregelen aan.

De PVV overweegt het vertrouwen in Teeven op te zeggen, omdat hij zou hebben 'gestrooid met verblijfsvergunningen'. Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dreigt een 'enorme migratieramp'. Hij vindt dat Nederland de grenzen onmiddellijk moet sluiten.

Afgesproken is daarom al dat het debat op inhoudelijke gronden volgende week dinsdag zal worden gevoerd. De Kamer debatteert nog over het optreden van Teeven. Duidelijk is al dat een eventuele motie van wantrouwen van de PVV geen meerderheid zal halen.

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen