Premier Mark Rutte relativeert de economische krimp in het eerste kwartaal. "We hadden graag een plus gezien. Maar de onderliggende waarden zijn nog steeds goed."

Dat zegt Rutte in een reactie op de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging van bedrijfsinvesteringen, de groeiende industriële productie en het toegenomen aantal uitzenduren noemt de premier "belangrijke indicatoren die laten zien dat het herstel doorzet."

De toegenomen werkloosheid is "vreselijk voor mensen zonder baan", maar was wel voorzien. "Nederland heeft een open economie, het begint met de export. De bedrijfsinvesteringen nemen toe en daarna de werkgelegenheid. Dat is altijd later", aldus Rutte.

De bestrijding van de werkloosheid blijft de belangrijkste prioriteit van het kabinet, gaf Rutte verder aan. ''We zijn nu zo mogelijk nog gemotiveerder om de werkloosheid te laten dalen'', stelde hij.

Tegenvaller

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de krimp ''natuurlijk een tegenvaller''. 

Hij voegt er aan toe: ''Maar we wisten dat de groeispurt aan het einde van vorig jaar voor een deel incidenteel was. De effecten van een lager gasverbruik op de export zijn groot. Het lage verbruik is wel gunstig voor de portemonnee van de burger."

"Zoals het CBS stelt is er hoe dan ook duidelijk sprake van herstel van de economie. De investeringen stijgen, de export neemt over vrijwel de hele linie toe. De werkgelegenheid blijft onze grootste bron van zorg", aldus Dijsselbloem.

Werkloosheid topprioriteit

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hoopt dat 'de kentering nabij is', nu de groei van de werkloosheid lijkt af te vlakken. "In het begin van dit jaar kwamen er nog maandelijk ruim tienduizend werklozen bij. Afgelopen maand waren dat er drieduizend."

Ook Asscher benadrukt dat het bestrijden van de werkloosheid de hoogste prioriteit heeft. "Met concrete maatregelen, zoals de premiekortingen, helpen we jongeren en ouderen bij het vinden van werk. En met de sectorplannen ondersteunen we de sectoren bij het aan het werk helpen en houden van mensen."

Zachte winter

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt de krimp van de Nederlandse economie een tegenvaller. Dit laat zien dat het negatieve economische effect van de zeer zachte winter en het lage gasverbruik groot is, zegt Kamp in een reactie in een reactie op de cijfers.

''De nieuwste cijfers geven echter ook aan dat het onderliggende herstel aanhoudt: de investeringen groeiden met ruim 6 procent en de industriële productie met bijna 4 procent'', onderstreept Kamp.

De minister zegt dat herstel van de economie niet vanzelf komt: "Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen.''

Banen

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer benadrukt, net als Dijsselbloem, dat de onderliggende cijfers aantonen dat het herstel van de Nederlandse economie aanhoudt.  

"De export neemt toe, investeringen groeien en de industrie doet het goed. Het is nu zaak om te zorgen dat dit herstel zich ook vertaalt in banen. We moeten alles op alles zetten om de veel te hoge werkloosheid te bestrijden.''

Verwachte terugval

VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers: ''De onderliggende positieve signalen zetten nog steeds door, zoals de bedrijfsinvesteringen die toenemen. Een terugval werd verwacht, mede door de zachte winter en doordat er minder gas verkocht werd. Hoewel het aantal uitzendkrachten is gestegen, is de werkeloosheid nog hoog. Alle reden dus om koers te houden en de hervormingen door te zetten, alleen dan kunnen er meer banen komen."

Crisis

Jesse Klaver, financieel woordvoerder van GroenLinks, blijft kritisch en vindt dat minister Dijsselbloem te vroeg heeft gejuicht. "Wat het kabinet ons ook wil doen geloven: de crisis is nog helemaal niet voorbij. Het aantal werklozen loopt nog steeds op."

"Jongerius heeft gelijk: het kabinetsbeleid van bezuinigen maakt het herstel van de economie moeilijker. Eén zachte winter en de cijfers over economische groei gaan weer de min in."

Wake-up call

"Deze krimp is ook een wake-up call, de Nederlandse economie is nog te afhankelijk van de gasbaten, zegt D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees. "Voor de lange termijn moeten we werken aan economische groei en een sluitende begroting zonder aardgasbaten. Om de economie nu een extra zetje te geven moeten we ook de belasting op arbeid verlagen.''

''PvdA-minister Dijsselbloem is het zicht op de werkelijkheid volledig kwijt door te stellen dat de crisis in Nederland voorbij is', zegt SP-leider Emile Roemer."In 1 jaar zijn 112.000 banen verdwenen. Dijsselbloem zit gevangen in zijn eigen cijferretoriek."

Achtergrond: CBS verrast door grote krimp economie | Stijging werkloosheid vlakt af | Bedrijfsinvesteringen groeien in eerste kwartaal | Nederlandse economie krimpt met 1,4 procent