Hij eist dat Teeven de grenzen onmiddellijk sluit voor asielzoekers. ,,Teeven heeft het probleem zelf veroorzaakt door met een nieuwe pardonregeling, het strooien met verblijfsvergunningen en het pamperen van illegalen de hele wensenlijst van de PvdA uit te voeren. 

Nu moet hij de gevolgen van dit wanbeleid onder ogen zien en hard aanpakken. Nederland moet zo snel mogelijk de EU en Schengen verlaten, zodat we weer baas worden over onze eigen grenzen.''

Teeven meldde woensdagavond dat het aantal asielzoekers dat naar ons land komt recent is toegenomen tot duizend per week. Tot voor kort waren het er duizend per maand. Teeven noemde die situatie alarmerend.

Als het zo doorgaat, hebben we aan het eind van het jaar 65.000 nieuwe asielverzoeken. Teeven wil maatregelen nemen. Hij vermoedt dat er vanuit Eritrea sprake is van grootscheepse en georganiseerde mensensmokkel naar Nederland.

De mobiele grenscontroles zijn geïntensiveerd. De herinvoering van grenscontroles, waarvoor onder meer het CDA en de PVV pleiten, kan niet zomaar vanwege het Europese Schengenverdrag, aldus Teeven.

Marechaussee 

De marechaussee speelt in op de flinke toename van asielzoekers naar Nederland.

''We zetten onze capaciteit nu op een andere manier in'', vertelt Alfred Ellwanger van de marechaussee. ''Het grootste deel van de asielzoekers uit Eritrea probeert vooral via de zuidelijke grens van Nederland ons land binnen te komen.

Daarom hebben we het grootste deel van onze capaciteit van onze mobiele controles nu daar naartoe verplaatst. Dat is het voordeel van onze mobiele controles. Daarmee kunnen we snel schuiven.''

De marechaussee werkt op basis van informatie. Dat betekent dat de dienst de capaciteit inzet, waar volgens de inlichtingen vreemdelingen worden verwacht.

Er komen de laatste tijd duizend asielzoekers per week naar ons land. Tot voor kort waren het er duizend per maand. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven van Justitie woensdag. Hij noemt de situatie 'alarmerend'.

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen