Er komen de laatste tijd duizend asielzoekers per week naar ons land. Tot voor kort waren het er duizend per maand. Dat zegt staatssecretaris Fred Teeven van Justitie, die de situatie 'alarmerend' noemt. 

Als het zo doorgaat, hebben we er aan het eind van het jaar 65.000. Er moeten maatregelen worden genomen, aldus de bewindsman woensdagavond in het televisieprogramma Een op een.

Vooral Syriërs en mensen uit Eritrea weten ons land te vinden. Teeven denkt dat mensenhandelaren zeer actief zijn in dat land. Het Openbaar Ministerie onderzoekt dat, samen met de marechaussee en de nationale politie.

Teeven hoopt dat iedereen de ogen en oren openhoudt voor signalen die duiden op mensenhandel en verdenkingen melden.

Het aantal asielzoekers uit Eritrea is vorige maand onverwacht fors toegenomen. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is druk bezig om nieuwe locaties te vinden om de vele asielzoekers op te vangen. Zo krijgen in een leegstaande kazerne in Budel maximaal 1200 asielzoekers onderdak.

Mogelijk komen daar sporthallen en leegstaande scholen bij. In het ergste geval, als er verder niets zou gebeuren, zou het nodig zijn weer asielzoekers op te vangen in tentenkampen of in leegstaande gevangenissen, aldus Teeven.

Stoppen

Ondertussen proberen de diensten de migratiestroom naar Nederland te stoppen. Zo is het mobiel toezicht in de grensgebieden in de afgelopen weken flink toegenomen.

Het gaat om honderden extra patrouilles van de vliegende brigades van de marechaussee, zei de staatssecretaris. De herinvoering van grenscontroles, waarvoor onder meer het CDA en de PVV pleiten, kan niet zomaar vanwege het Europese Schengenverdrag.

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen