Bedrijf mag tien jaar zelfde accountant houden

Nederlandse bedrijven mogen tien jaar bij dezelfde accountant blijven. Nu is dat nog acht jaar.

De verplichte roulatie is bedoeld om de accountant voldoende afstand te laten houden tot het bedrijf waarvan ze de boeken controleren.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij bereid is de verplichte roulatietermijn te verlengen van acht naar tien jaar, zoals onder meer de VVD en veel Nederlandse multinationals willen. In Europees verband is ook een termijn van tien jaar afgesproken.

Huub Wieleman, voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), zegt tegen NU.nl dat een langere roulatietermijn nuttig is, omdat ondernemingen nu te maken krijgen met één Europees speelveld waarop de regels gelijk zijn.

"Nu hebben ondernemingen die internationaal opereren mogelijk met verschillende wetgevingen en verschillende kosten te maken. Voor alle bedrijven is het goed dat er één speelveld is; of die termijn nou acht of tien jaar is."

Maar, zegt Wieleman, een periode van tien jaar is 'een evenwichtige termijn'. 

In het debat was al gebleken dat een meerderheid van de Kamer voorstander is van een verlenging van de termijn.

Partnerwissel

Dijsselbloem wil ook dat halverwege de periode van tien jaar een andere partner binnen hetzelfde accountantskantoor verantwoordelijk wordt voor de controle van de boeken.

"Daarbij heeft hij ook aangegeven dat een partner na deze wissel moet afkoelen en op afstand moet blijven", vult Wieleman aan. De combinatie van deze regels maakt de koepelvoorzitter duidelijk dat er 'een strengere regelgeving tot stand aan het komen is'. 

Schandalen

De minister noemde de recente schandalen binnen de Nederlandse accountancysector "zeer verontrustend''. Hij kondigde aan dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in september van dit jaar rapportages gaat publiceren over de kwaliteit van de vier grote accountants in Nederland: EY, KPMG, Deloitte en PwC. Deze vier kantoren hebben 90 procent van de Nederlandse accountancymarkt in handen.

Dinsdag zei de minister nog strengere regels en wetten te overwegen om schandalen in de Nederlandse accountancy-sector te voorkomen. 

De accountantskantoren en de sector zijn volgens Wieleman al druk bezig met maatregelen om de kwaliteit van de accountantscontroler zeker te stellen. "We hebben veel zaken ondernomen. Dat ondersteunen de minister en meneer Nijboer (PvdA-Kamerlid, red.) ook. Zij hebben de sector eerder al gevraagd met voorstellen te komen."

Zo zijn onlangs de regels die de onafhankelijkheid moeten borgen, strenger geworden, zegt Wieleman.

"Daarnaast moeten controlerende accountants examen doen om te laten zien dat ze weten hoe de regels moeten worden toegepast. En er is een verplichte cursus voor openbare accountant, waarin hen wordt geleerd om alles heel duidelijk te communiceren. Maar de accountants geven ook uitgebreidere verklaringen af dan in het verleden, daarin vertellen zij ook over de risico's."

Dijsselbloem overweegt strengere wetgeving accountancy | Topman vertrekt bij KPMG Nederland | 'Vier grote accountants blijven leiden'

Lees meer over:
Tip de redactie