Partijen Amsterdam donderdag bijeen voor crisisoverleg
De PvdA en de SP in de hoofdstad laten woensdag weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. Informateur Thom de Graaf adviseerde dinsdag juist om een stadsbestuur te vormen van D66, VVD, PvdA en SP.
Stadszender AT5 weet te melden dat De Graaf, van D66, zijn taken als informateur neerlegt. Hij had de taak in het stadsbestuur van Amsterdam een coalitie te vormen. De Graaf leidde onderhandelingen in Amsterdam voor een college met D66, GroenLinks en de VVD, maar de besprekingen leidden tot niets.
De hervormingsagenda werd "te rechts" volgens GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink. Daarop trok hij zijn partij terug uit de coalitiegesprekken.
D66 heeft de leiding in de onderhandelingen. De partij won de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en is met 14 zetels de grootste. De PvdA leed een forse nederlaag en leverde vijf van de vijftien zetels in. De VVD, SP en GroenLinks hebben in Amsterdam allen zes zetels.
Impasse
D66-leider Jan Paternotte zal tijdens de bijeenkomst het voorstel doen dat D66 en PvdA als de twee grootste partijen in de stad allebei een informateur benoemen om te bekijken welke coalitie mogelijk is.
''De eerste en de tweede partij moeten nu de verantwoordelijkheid nemen.'' Dit wil volgens Paternotte niet zeggen dat D66 en PvdA aan de basis staan van het nieuwe college. ''Dat is aan de informateurs.'' Hij weet nog niet of D66 daarvoor opnieuw Thom de Graaf naar voren schuift.
De partijen beschuldigen elkaar over en weer de coalitievorming te blokkeren. De SP en de PvdA menen dat de onderhandelingen muurvast blijven zitten zolang D66 vasthoudt aan de VVD. D66 op zijn beurt zegt dat de PvdA en de SP de vorming van een stadsbestuur tegenhouden door geen steun te geven aan een coalitie van vier partijen.
Zorgen
De zorgen over de trage vorming van een stadsbestuur nemen toe. ''D66 is bij de verkiezingen de grootste partij geworden en moet zich nu ook eens als een grote partij gedragen'', zei SP-leider Laurens Ivens. ''Ze hebben er een zootje van gemaakt de afgelopen 8 weken.''
De PvdA vindt dat D66 en GroenLinks samen weer op zoek moeten gaan naar een derde partner, anders dan de VVD.
''De PvdA werkt graag mee aan een coalitie indien zij zich daarin kan herkennen, maar kan zich ook vinden in een oppositierol.'' D66 en GroenLinks stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok.