Oud-premier Ruud Lubbers zou er alles aan hebben gedaan om strafvervolging wegens het onthullen van staatsgeheimen te voorkomen. Hij gaf vorig jaar de aanwezigheid van atoombommen op Nederlandse bodem toe.

Lubbers deed dat door brieven te schrijven aan het hoofd van het Openbaar Ministerie (OM) en de voorzitter van de 'commissie-stiekem' in de Tweede Kamer. Dat zou blijken uit documenten in handen van RTL Nieuwsverkregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

Vorig jaar juni bevestigde de voormalig premier (1982-1994) op National Geographic dat er in ondergrondse kluizen op vliegbasis Volkel in Brabant 22 Amerikaanse atoombommen liggen opgeslagen.

Hij zei toen niet te kunnen begrijpen waarom die "malle dingen’’ er nog lagen. "Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken", aldus Lubbers destijds.

De aanwezigheid van kernwapens op Volkel was al jaren een publiek geheim en was bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten, maar officieel geldt het nog als staatsgeheim. 

Onderzoek

Voor justitie was het aanleiding om een feitenonderzoek te starten of Lubbers kon worden vervolgd wegens schending van de geheimhoudingsplicht en openbaring van staatsgeheimen.

Tot een strafrechtelijk onderzoek kwam het echter niet. Om te kunnen vaststellen of inderdaad staatsgeheimen waren onthuld moest eerst worden gecontroleerd of de uitspraken van Lubbers kloppen.

De regering weigerde "op basis van bondgenootschappelijke afspraken" echter bevestiging te geven. Hierdoor waren er geen aanknopingspunten voor verder onderzoek, luidde de verklaring van justitie in oktober. 

Brieven

Nu blijkt dat Lubbers in augustus een brief heeft gestuurd naar de voorzitter van de 'commissie-stiekem', Halbe Zijlstra, de leider van de grootste fractie (VVD). Daarin zou Lubbers hebben verteld wat hij wel en niet heeft gezegd.

In de commissie-stiekem wordt geheime informatie over het werk van inlichtingendiensten gedeeld onder fractievoorzitters. Lubbers zou ook twee brieven hebben gestuurd naar de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Herman Bolhaar. 

Wat er in die brieven staat is niet openbaar gemaakt. Bronnen binnen het OM zeggen volgens RTL Nieuws dat Lubbers met de brieven probeerde te voorkomen dat hij zou worden vervolgd. Bolhaar zou hierover hebben overlegd met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

RTL Nieuws gaat naar de rechter te stappen om zekerheid te krijgen over wat in de brieven stond. De zender wil ook andere relevante stukken hebben. 

Opheldering

De PVV gaat Opstelten om opheldering vragen over de brieven van Lubbers. PVV-Kamerlid Lilian Helder kondigt dat op Twitter aan.

Tegenover ANP wilde Lubbers woensdag weinig kwijt over de berichtgeving van RTL. "Ik ga er niet op in, dat lijkt mij beter.''