Lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen zijn verdeeld over de vraag of Europa de stroom van asielzoekers moet regelen.

Dat blijkt dinsdag tijdens het Young Professionals-lijsttrekkersdebat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout is er voorstander van om vluchtelingen naar rato over de lidstaten te verdelen. Dit kwam hem op kritiek te staan van Peter van Dalen (ChristenUnie) en Marcel de Graaff (PVV).

Momenteel worden vluchtelingen opgevangen in het land waar ze aankomen en heeft elke staat een eigen asielbeleid. Hierdoor kampen veel landen aan de buitengrenzen, zoals Italië en Griekenland, met een grote instroom van vooral Syrische vluchtelingen.

"De schandvlek van de EU is hoe wij omgaan met vluchtelingen", aldus Eickhout.  "Als de EU hierin niet kan samenwerken dan is de EU als waardeproject geen knip voor de neus waard."

Saudi Arabië

De Graaff zei niet te snappen waarom Syrische vluchtelingen niet in het "steenrijke" Saudi Arabië kunnen worden opgevangen.

"Door onze regering komen dagelijks ouderen op straat te staan, maar deze asielzoekers worden wel opgevangen."

De Graaff wil dat lidstaten zelf over hun asielbeleid gaan. Hij wil een maximum instellen van duizend vluchtelingen per jaar.

Christelijke waarden

Eickhout kwam in conflict met Van Dalen toen de ChristenUnie-lijsttrekker zijn vrees uitsprak voor grote asielstromen vanuit conflictgebieden.

"We moeten niet iedereen zomaar opvangen, maar goed kijken: wie is echt vluchteling en wie komt wegens economisch gewin?", stelde Van Dalen.

"Dan stroomt het vol, zegt meneer Van Dalen. Wat is dat voor onzin? Ik ben uw christelijke waarden een beetje kwijt", aldus Eickhout.

De ChristenUnie-lijsttrekker wil wel afspraken over het verdelen van asielzoekers om de druk op landen als Griekenland en Italië te beperken, maar geen Europese regels.

"Dat zorgt voor bureaucratie. Voor je het weet heb je meer ambtenaren dan vluchtelingen."

Slepen

Eickhout kreeg wel steun van PvdA-lijsttrekker Paul Tang. De VVD en het CDA zijn echter niet voor het verdelen van vluchtelingen over de lidstaten.

"Het heeft geen enkele zin om mensen door te schuiven. Help een land als Libanon om deze mensen op te vangen", aldus VVD-lijsttrekker Hans van Baalen.

Esther de Lange (CDA) was dit met hem eens. "Hoe nuttig is het om te gaan slepen met mensen die uiteindelijk weer terug moeten?"

Marokkaanse cultuur

De Graaff haalde de woede van Tang op de hals door de Marokkaanse cultuur minderwaardig te noemen. "De Graaff kleineert daarmee iemand die zich tot burgemeester van Rotterdam heeft opgewerkt. Dat vind ik verwerpelijk." 

D66 was bij het debat niet aanwezig. Lijsttrekker Sophie in 't Veld zegde af, omdat zij zich niet kon vinden in de opzet van het debat.