
'D66 Amsterdam moet praten met VVD, PvdA en SP'
Dat meldt de gemeente Amsterdam dinsdag.
Het is nog onbekend of de partijen op het advies van De Graaf ingaan. De Graaf, een D66-prominent, gaat op verzoek van de fractievoorzitters van D66 en VVD om tafel met de PvdA en SP.
De SP zat nog nooit in het stadsbestuur van Amsterdam. De PvdA leek eerder voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet in het stadsbestuur van Amsterdam te komen, maar is nu alsnog in beeld.
Eerdere onderhandelingen tussen D66, VVD en GroenLinks voor een coalitie liepen op niets uit. De hervormingsagenda werd "te rechts" volgens GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink. Daarop trok hij zijn partij terug uit de coalitiegesprekken.
D66 heeft de leiding in de onderhandelingen. De partij won de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en is met 14 zetels de grootste. De PvdA leed een forse nederlaag en leverde vijf van de vijftien zetels in. De VVD, SP en GroenLinks hebben in Amsterdam allen zes zetels.
Voorkeur
De PvdA en SP geven de voorkeur aan een samenwerking met D66 en GroenLinks, maar de informateur heeft naar eigen zeggen bij beide partijen 'bereidheid bespeurd om het belang van de stad en van een voortvarende collegevorming zwaar te laten wegen'.
PvdA en SP hebben de wens uitgesproken voor een coalitie van vier partijen.
De partijen moeten nu met elkaar om de tafel om inhoudelijke gesprekken te voeren over een compact collegeakkoord. ''Ik meen dat het belang van de stad vraagt dat partijen nu de urgentie voelen om de noodzakelijke keuzen te maken en actief bij te dragen aan bestuurlijke stabiliteit'', aldus De Graaf.
Hij voegt daaraan toe dat het aanstellen van een formateur wat hem betreft noodzakelijk is om de onderhandelingen te begeleiden en het tempo hoog te houden.