De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) doet een beroep op zijn partijgenoot Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, over het kinderpardon. 

Als kinderen eigenlijk uitgezet moeten worden, mag Teeven besluiten ze toch te laten blijven. Van die 'discretionaire bevoegdheid' zou Teeven ''ruimhartig'' gebruik moeten maken, schrijft Van Aartsen in een brief aan Teeven, die de gemeente Den Haag dinsdag naar buiten heeft gebracht.

De coalitiepartijen VVD en PvdA besloten in 2012 tot een kinderpardon. Ongeveer 600 kinderen zijn daarvoor afgewezen. Ze stonden bijvoorbeeld niet de hele tijd onder toezicht van het rijk.

''De regeling is zoals hij is'', schrijft Van Aartsen, ''maar voor zaken waarin er sprake is van schrijnende ongelijkheid moet een oplossing worden gevonden''. Hij voegt eraan toe: ''Ik ben er van overtuigd dat u in dergelijke zaken ruimhartig gebruik zult maken van uw discretionaire bevoegdheid.''

Burgemeesters

Honderden burgemeesters hebben een oproep gedaan aan Teeven om meer afgewezen kinderen van asielzoekers hier te laten blijven. Onder de ondertekenaars zijn de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen. Van Aartsen tekent niet, maar liet eerder al weten dat hij het wel eens is met het idee.