Nederland wil dat de Palestijnse Autoriteit meer helderheid geeft over de financiële steun aan Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen en hun gezinnen. 

Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is dat betalingssysteem ''onvoldoende transparant''.

De Palestijnse Autoriteit heeft volgens hem nog geen volledige informatie gegeven over het aantal mensen dat een toelage krijgt en de criteria die daarbij gelden.

Bovendien wordt ''de zeer onwenselijke indruk gewekt dat activiteiten gericht op geweld tegen Israël worden ondersteund of beloond door de PA'', schreef Timmermans maandag aan de Tweede Kamer. Hij heeft zijn Palestijnse collega op de kwestie aangesproken.

Gewelddadig

Volgens Timmermans zitten er naar schatting 8.700 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, onder wie velen die gewelddadig zijn geweest tegen Israëlische burgers en soldaten en terroristische aanslagen hebben beraamd.

De Palestijnse Autoriteit biedt financiële ondersteuning aan gezinnen van gevangenen, oplopend tot 3.500 Amerikaanse dollar per maand. Hoe langer de gevangenisstraf en hoe meer gezinsleden, des te hoger het bedrag. Na hun vrijlating krijgen sommige Palestijnen onder meer een eenmalige uitkering.

EU-belastinggeld

De SGP en de ChristenUnie dienden eerder een motie in om er bij de PA echt een punt van te maken. Die motie werd breed ondersteund. Kees van der Staaij van de SGP zei maandag blij te zijn met de eerste stap van Timmermans, maar hij wil nog meer druk op de ketel. ''Er moet nu worden doorgepakt.''

Nederland en Europa kunnen hun handen volgens Van der Staaij echt niet wassen in onschuld, omdat er Nederlands en Europees geld naar de PA gaat. Helemaal erg vindt Van der Staaij het dat de langst gestraften, dus de grootste terroristen, het meeste geld lijken te krijgen.

Ook het CDA vindt het ''schokkend dat topsalarissen betaald worden aan mensen die voor aanslagen veroordeeld zijn'', zei Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij vindt ook dat Timmermans moet eisen dat de betaling direct stopt.

Timmermans benadrukt dat Nederland en de EU geen geld geven voor de financiële steun aan Palestijnse gevangenen of hun familieleden.