VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Hans van Baalen waarschuwt voor de plannen van de PvdA om in Europa de crisis te lijf te gaan. "Wat de PvdA doet is het opblazen van de Europese muntunie."

Dat zegt hij maandag in een interview met NU.nl.

Volgens Van Baalen spot de PvdA met elke economische realiteit door te pleiten voor een zogeheten werkloosheidsnorm in de EU, waarbij binnen lidstaten maximaal 5 procent van hun beroepsbevolking werkloos mag zijn.

De VVD'er stelt dat volgens Tang een andere norm, de begrotingsnorm, dan maar moet worden losgelaten. "Dan geldt dus geen prikkel meer om de euro stabiel te houden. Wat hij doet is het opblazen van de Europese muntunie", aldus Van Baalen.

Landen binnen de EU moeten maatregelen nemen om de begroting op orde te krijgen als hun tekort boven de 3 procent uitkomt. 

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat landen dus ook vanuit Brussel verplicht moeten kunnen worden om maatregelen te nemen tegen de werkloosheid. Nederland zit momenteel op bijna 9 procent. 

Van Baalen noemt het voorstel 'klinkklare onzin'. "Als een bedrijf mensen moet ontslaan omdat de markt tegenzit dan wil Tang zo'n bedrijf straffen waardoor ze nog meer mensen moeten ontslaan. Dat spot met elke economische realiteit", aldus de VVD'er.

'Sociale tegenhanger'

Volgens Tang denkt Van Baalen echter "nog steeds dat de markten alles vanzelf oplossen", zo laat hij weten aan NU.nl.

"Verdere groei en meer banen vragen juist om publieke investeringen, een goedkopere euro, en lagere lasten op arbeid." 

Hij noemt de werkloosheidsnorm een 'sociale tegenhanger' voor de in zijn ogen eenzijdige begrotingsnorm. "Zodat in Europa mensen weer centraal staan en niet alleen markt en munt."

Geen visie

Van Baalen stelt daarnaast dat de PvdA geen visie op Europa heeft door te pleiten voor Europese banenplannen tegen werkloosheid.

"De Europese Commissie is bezig met een handelsverdrag met Japan, dat kan 4 miljard voor Nederland opleveren. Een handelsverdrag met Canada kan 2 miljard opleveren. Het handelsverdrag met de VS misschien wel 5 miljard. Dat is echt geld dus dat zijn echte banen. De PvdA grossiert in monopoliegeld en nepbanen", aldus Van Baalen. 

Hij zegt verder dat hij zijn missie om de Brusselse regeldrift te temmen ziet als een 'uphill struggle', aangezien veruit het grootste deel van het Europees Parlement voorstander is van meer Brusselse macht.

Lees hier het interview met Hans van Baalen

Later deze week volgt een interview met PvdA-lijsttrekker Paul Tang.

Bekijk uw politieke voorkeur via onze stemhulp