De Partij van de Arbeid heeft zondag in de aanloop naar de Europese verkiezingen de aanval geopend op politicus Geert Wilders met de website devriendenvanwilders.eu.

Daarop zijn standpunten en uitspraken te vinden van wat de PvdA ''de vrienden van Wilders'' noemt.

''Wat een losers, zeg!'' reageert Wilders. ''Ze zijn bang en in paniek. Terecht, want gezien de peilingen heeft de PvdA zelf helemaal geen vrienden meer, op weg naar de 0 zetels!''

Het gaat om Europese politici uit uiterst rechtse hoek, zoals Jean-Marie le Pen en zijn dochter Marine le Pen van het Front National in Frankrijk, Filip Dewinter van het Vlaams Belang en Mogens Camre van de Dansk Folkeparti (Denemarken). Partijen en politici met wie Wilders gaat of wil samenwerken, aldus de PvdA.

RIllingen

''Als je de meningen van de vrienden van Wilders op een rijtje ziet, lopen de rillingen je over de rug. Uitspraken over hele bevolkingsgroepen en minderheden die getuigen van racisme en xenofobie. Dat zijn niet mijn vrienden'', zegt PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

De PvdA wil met de website mensen oproepen stelling te nemen tegen ''toenemende haat en nijd in Europa''. Bezoekers van de site kunnen daar hun naam achterlaten. Daarmee komen ze op de lijst van mensen die zeggen dat Wilders' vrienden niet hun vrienden zijn.