Premier Mark Rutte heeft vrijdagavond kritiek geuit op de PVV, D66 en GroenLinks. Volgens de VVD-leider voeren de partijen die zich alleen uitspreken voor of tegen Europa ''een nepdiscussie''.

Rutte zei dit in een toespraak voor studenten in Leiden in het kader van de Week van EuropaHet moet volgens de VVD-leider gaan om de vraag wat we willen bereiken met de Europese samenwerking. 

''Daarvoor moet je dus in Europa durven zitten. Partijen die de keuze al bij voorbaat uitsluiten, handelen dus tegen Nederland'', zei Rutte, verwijzend naar de PVV.

Maar er zijn volgens Rutte ook partijen, zoals D66 en GroenLinks, die juist de luiken veel verder willen opengooien. ''En het liefst ons tafelzilver erachteraan.''

Pragmatisch

De VVD kijkt volgens hem pragmatisch naar Europa. ''De vraag die wij ons stellen is: hoe maakt Europa ons vrijer, veiliger, welvarender? Dat is de lakmoesproef waarmee ik alles wat uit Brussel komt, beoordeel.''

Volgens Rutte gaat het om ons welbegrepen eigenbelang. ''Europa moet werken voor Nederland. Het gaat om banen.'' Volgens de VVD-leider is hierbij Europese samenwerking hard nodig.

Op 22 mei zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. Zaterdag beginnen de liberalen hun campagne.

Bekijk uw politieke voorkeur via onze stemhulp