De internationale gemeenschap werkt slecht samen met de lokale regering in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). 

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zou daar een discussie over moeten starten. Dat zegt Simone Filippini, directeur van hulporganisatie Cordaid, vanuit hoofdstad Bangui tegen NU.nl.

Volgens Filippini rapporteren Frankrijk, de Afrikaanse Unie, en de VN allen aan hun thuisbasis, maar is er nauwelijks overleg met de lokale regering in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De internationale gemeenschap walst op deze manier volgens Filippini over het lokale gezag heen. "Er moet op zijn minst een coördinatiestructuur zijn waarbij de lokale regering wordt betrokken."

'Gebeurt ook'

De woordvoerder van Ploumen noemt tegenover NU.nl 'het engageren met de regering van de CAR van groot belang'. "Maar dat gebeurt ook", aldus Herman van Gelderen namens de minister. 

"Internationale partners werken op vele manieren samen om de capaciteit van de regering van de CAR op te bouwen", stelt Van Gelderen. "Zo zal de Wereldbank vanaf deze maand het betalen van salarissen van ambtenaren op zich nemen, om zo te zorgen dat de regering en het lokale bestuur kan blijven functioneren."

Volgens Van Gelderen vindt op dit moment overleg plaats op hoog niveau. "Er is structureel overleg tussen president Samba-Panza en de internationale partners Verenigde Naties, Afrikaanse Unie, het subregionale verband tussen Centraal Afrikaanse staten (ECCAS), de Europese Unie en Frankrijk."

"Op meer lokaal niveau zouden coördinatiestructuren nog beter ontwikkeld kunnen worden", reageert Van Gelderen op de woorden van Filippini. "Gezien de zwakte van het lokaal bestuur zal daar wel de nodige tijd en energie mee gemoeid zijn."

Buitenspel

Filippini, van Cordaid, sprak in Bangui met meerdere lokale ministers. "Ik denk dat we wel kunnen stellen dat het algemene gevoel binnen de regering is dat zij buitenspel wordt gezet door de internationale gemeenschap."

Volgens Filippini moet dat snel veranderen, omdat het belangrijk is voor het land dat de "embryonale regering zeggenschap heeft over wat er gebeurt in het land". Het bestuur heeft geen budget en capaciteit, en hecht daarom aan de samenwerking met de internationale gemeenschap.

Minister Ploumen moet zich volgens de directeur meer interesseren in de discussie over de samenwerking met de lokale regering, en vervolgens vragen stellen "in New York, in Geneve, of in Brussel".

Geweldsgolf

In de straatarme CAR is sinds vorig jaar sprake van een geweldsgolf tussen christenen en moslims. Meer dan 900.000 burgers zijn gevlucht of van huis en haard verdreven.

De VN vrezen voor een genocide op de moslimminderheid. De regering in Bangui heeft amper grip op de situatie. Woensdag werden opnieuw tientallen mensen gedood.

Volgens Ploumen een "hartverscheurende crisis". Over anderhalve week komen de EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking bij elkaar in Brussel om onder andere over de CAR te praten. 

Nederland stelde, sinds het uitbreken van de crisis in de CAR vorig jaar, in totaal 5 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar, 3 miljoen in 2013 en 2 miljoen euro in 2014.