Meer dan de helft van alle burgemeesters in Nederland heeft inmiddels aangegeven een ruimer kinderpardon te willen.

Op vrijdagavond hadden 202 van de 403 burgemeesters zich aangesloten bij een oproep aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) om de afgewezen aanvragen opnieuw te bekijken.

Donderdagmiddag waren er 135 ondertekenaars. Het initiatief kwam van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik. Zijn oproep staat op de website van het zogeheten Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO).

De oproep wordt gesteund door de burgemeesters van steden als Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen, Maastricht, Arnhem, Breda, Amersfoort, Den Bosch, Enschede, Heerlen en Leeuwarden.

Op de lijst

Op de lijst staan ook oud-minister Hayo Apotheker (D66, burgemeester van Súdwest-Fryslân) en de oud-Kamerleden Hubert Bruls (CDA, Nijmegen), Francine Giskes (D66, Texel) en Jan Hoekema (D66, Wassenaar).

Ook acht op de tien raadsleden in Nederland steunen een verruiming van het kinderpardon, zo blijkt uit een onderzoek van Gemeenteraad.nl onder 1449 raadsleden uit heel Nederland. Zij vinden dat hun burgemeester de oproep moet steunen.

De achterban van de PvdA is eveneens kritisch en wil dat er ruimhartig wordt gekeken naar de asielkinderen die net buiten de criteria voor het pardon vallen.

Van der Laan

Ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is voor een ruimhartiger kinderpardon. Dat zei hij vrijdagavond in een gesprek met de lokale zender AT5. Van der Laan ontbrak op de lijst, maar hij is wel van plan om te tekenen. "Ik zal hem tekenen, maar ik ben hier geen koploper", aldus de PvdA'er.

Hij heeft tot nu toe niet getekend, omdat hij naar eigen zeggen prioriteiten wilde stellen. "Je bent burgemeester van Amsterdam en je bent niet burgemeester van Nederland. Amsterdam loopt soms voorop, maar je hoeft echt niet altijd voorop te lopen."

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag staat eveneens niet op de lijst. Hij liet eerder al aan Omroep West weten dat hij achter de boodschap staat, maar dat hij de oproep niet zal ondertekenen.

Niet van plan

Ondanks de oproep van burgemeesters is Teeven niet van plan om de regels voor het kinderpardon te veranderen. Wel zal hij kijken naar schrijnende individuele gevallen, zoals al eerder was afgesproken. Dat zei de staatssecretaris vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Naar eigen zeggen is hij niet door PvdA-ministers onder druk gezet.

Premier Mark Rutte benadrukte net als Teeven nog eens dat het toezicht van gemeenten onderling te veel verschilt. "Het is altijd wat warrig" en "een lappendeken", aldus de premier.

"En dat je onderwijs geniet in een gemeente, betekent niet automatisch dat de gemeente toezicht op je houdt. Het landelijk beleid is eenduidig en daarom is daar voor gekozen".

Bovendien gaat het er volgens Rutte ook om of iemand goed heeft meegewerkt aan de afwikkeling van zijn procedure. Hij vreest dat het draagvlak onder het asielbeleid wegvalt als iedereen wordt toegelaten en als mensen na hun afwijzing niet teruggaan. Rutte verwacht geen politieke ruzie over de kwestie met de PvdA, zei hij bij EenVandaag.

Bekijk de verklaring van Teeven:

Zeshonderd kinderen

De helft van de aanvragen voor het uit 2012 stammende kinderpardon is afgewezen. Dat betekent dat zo'n zeshonderd kinderen terug zouden moeten naar hun land van herkomst.

Om te kunnen blijven hadden zij de hele tijd onder toezicht van het Rijk moeten staan: kinderen die een tijdje onder toezicht van een gemeente hebben gestaan, kregen nul op het rekest. De burgemeesters vinden echter dat zij al helemaal zijn opgenomen in de Nederlandse samenleving en horen te blijven.