Nederland gaat de munten van een en twee eurocent niet opnieuw invoeren. Winkeliers mogen gewoon doorgaan met het afronden van bedragen.

Dit zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan NU.nl. Volgens Dijsselbloem is de huidige situatie waarin bedragen worden afgerond goed zo. 

Dijsselbloem reageert hiermee op een bericht van Detailhandel Nederland dat de eurocenten mogelijk weer terugkomen in Nederland.

Volgens de brancheorganisatie circuleren er wetsvoorstellen in Brussel die winkeliers zou verbieden om bedragen af te ronden op 5 eurocent. 

Het ministerie benadrukt dat er in Brussel geen voorstel ligt dat Nederland verplicht om eurocenten weer opnieuw in te voeren. "Er wordt alleen over gesproken."

Winkeliers

D66 riep de Europese Commissie vrijdag op om de 1 en 2 eurocenten in de gehele eurozone af te schaffen. "Het kost ons veel geld en voor winkeliers levert het alleen maar gedoe op", aldus D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.

In de Europese wetgeving is ruimte voor lidstaten om de regels voor centen zelf te interpreteren. In Nederland en sommige andere eurolanden wordt dit gedaan. 

Veel winkeliers ronden bedragen op 5 eurocent af, waardoor 1 en 2 eurocenten bijna niet meer gebruikt worden.

Bekijk de verklaring van Dijsselbloem: