De huidige wetgeving biedt voldoende ruimte om motorclubs in Nederland hard aan te pakken. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd na een overleg met Limburgse burgemeesters.

"Als overheid kunnen wij dit niet en willen wij dit niet tolereren", zei Opstelten over de overlast die motorclubs in Limburg veroorzaken.

"De doelstelling is dat we deze 'gangs' aanpakken en de wet biedt ons die mogelijkheid."

In het overleg met de top van politie en Openbaar Ministerie is de burgemeesters de toezegging gedaan dat de clubs worden aangepakt. Bij het overleg op het ministerie zaten de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen en Echt-Susteren.

Civiele rechter

De civiele rechter is een van de mogelijkheden om criminele motorbendes te verbieden. Die zal in de toekomst te maken krijgen met verzoeken vanuit justitie om verenigingen van zogenoemde outlawbikers te verbieden.

Deze weg bestond al wel, maar is tot op heden niet toegepast, zei procureur-generaal Gerrit van der Burg na het overleg. Het is "nadrukkelijk" de bedoeling is dat er de komende jaren van dit middel gebruik wordt gemaakt.

Strafrechtelijk

Het beleid blijft in de eerste plaats dat individuele criminele leden van een vereniging strafrechtelijk worden aangepakt. Dan wordt bezien of hij of zij dat doet in samenwerking met andere leden.

Het kwaadaardige deel van de vereniging kan dan worden gestraft. Intussen kan ook materiaal worden verzameld voor de civiele rechter, die dan moet beoordelen of zo'n vereniging wel fatsoenlijke oogmerken heeft of heel andere dingen doet dan in de doelstelling staat.

Bandidos

Sinds de komst van motorclub Bandidos in Nederland is het onrustig in Limburg. Er zijn aanslagen gepleegd op het huis van president Harrie Ramaker in Nieuwstadt en op de woning van een ander lid in Susteren. Ook is Ramakers opgepakt voor illegaal wapenbezit. Er wordt gevreesd dat de oorlog tussen Bandidos en aartsrivaal Hells Angels, die al jaren gaande is in Duitsland, naar Nederland is gekomen. 

Advocate Gitte Stevens van Bandidos gelooft niet dat motorclubs worden verboden als het OM een nieuwe poging gaat wagen. Eerder probeerde het OM om de Hells Angels te verbieden maar dat mislukte. ''Er zijn geen veranderde omstandigheden. De argumenten van toen, gelden nog steeds. Ik zou het vreemd vinden als de rechter nu tot een ander oordeel komt. Ik verwacht geen andere uitspraak'', reageerde Stevens.

Zes dingen die u moet weten over de Bandidos