Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat Geert Wilders zijn principes verloochent door op Europees niveau samenwerking te zoeken met extreem rechtse en openlijk antisemitische partijen.

Het Centrum doelt daarmee op partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. 

"Altijd heeft hij gezegd niet met extreem rechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch", zegt CIDI-directeur Esther Voet woensdag in De Telegraaf.

"'Het is een glijdende schaal'', stelt Voet. ''De FPÖ, opgericht door oud-SS'ers, wentelt zich nog in het bruine verleden."

Verder wijst de CIDI-directeur op de veroordeling wegens antisemitisme van de voormalige voorman van het Front National, Jean-Marie Le Pen. Zijn dochter Marine Le Pen heeft inmiddels de leiding van het Front National op zich genomen, maar volgens Voet is het "foute gedachtegoed" nooit aangepast.

Wilders

Wilders liet aan De Telegraaf weten "niet bang" te zijn met extreem rechts in een hoek te worden geplaatst. Vorige maand maakte Europarlementariër Lucas Hartong in de Volkskrant bekend dat hij zich heeft teruggetrokken van de PVV-kandidatenlijst voor de verkiezingen, omdat hij niet wil samenwerken met "foute figuren" van extremistische partijen. Hartong doelde onder meer op het Front National en de FPÖ.

"We zullen niet van koers veranderen", aldus Wilders woensdag. "Wij zijn zeer pro-Israël en fel tegen antisemitisme. Met partijen als het Hongaarse Jobbik zullen wij dan ook nooit zaken doen", aldus de PVV-voorman.

Jobbik

Jobbik is de radicaal-rechtse Beweging voor een Beter Hongarije en wordt wel fascistisch en antisemitisch genoemd. "FPÖ en Front National nemen om die reden trouwens ook afstand van samenwerking met partijen als Jobbik en dat zegt genoeg", zegt Wilders.

Hij vervolgt: "Wij gaan voor een sterke EU-kritische fractie in het Europees Parlement. Samenwerken hoort daarbij. De macht moet terug naar Nederland en duizend publicaties van wie dan ook zullen ons niet van mening doen veranderen."

Timmermans

Minister Frans Timmermans hoopt ''dat Wilders naar het CIDI wil luisteren en snel en helder afstand zal nemen van clubs waar het antisemitisme nog regelmatig uit opborrelt als moerasgas. Wilders heeft EU-haat omarmd als politiek instrument, dat is zijn democratisch recht, al vind ik het slecht voor Nederland. Maar hij slaat door als deze haat hem in de armen drijft van Le Pen en consorten.''

Dat zegt de bewindsman op Facebook.