Meer dan zevenhonderd burgers en organisaties hebben bezwaar aangetekend tegen het zogeheten gasbesluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). 

Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de regionale zender RTV Noord dinsdag.

Het gasbesluit regelt dat de gaswinning op bepaalde plekken wordt verminderd en Groningers worden gecompenseerd voor de schade door aardschokken als gevolg van de gasboringen.

In de brief kondigt Kamp aan dat er speciale bouwvoorschriften komen voor aardbevingsgebieden. Hij heeft het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gevraagd speciale richtlijnen voor het Groningse aardbevingsgebied samen te stellen.

Waardedalingsregeling

Kamp versoepelt volgens de omroep ook de veelbesproken waardedalingsregeling. Die geldt nu alleen voor mensen die hun huis al hebben verkocht. Ook is de regeling in maar acht gemeenten van toepassing.

Volgens Kamp wordt de regeling door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op deze punten aangepast, waardoor volgens hem aan de bezwaren tegemoet wordt gekomen.

De Veiligheidsregio Groningen kraakte eind april het gasbesluit en maakt zich grote zorgen over de plannen om elders de gasproductie op te voeren. Het definitieve besluit volgt na de zomer. Wie dan nog een bezwaar heeft tegen de plannen kan in beroep bij de Raad van State.