Bart Brands vertrekt als Statenlid van de PVV in Zuid-Holland. Dat meldt Brands dinsdag.

Niet alleen de Marokkanen-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn voor Brands aanleiding om te vertrekken.

Brands is ook boos omdat hij meent dat Wilders zijn uitspraken bewust heeft gedaan om er zo voor te zorgen dat zijn partij niet in het college zou belanden in Den Haag.

Brands zegt dat hij na de speech een gesprek heeft opgevangen tussen Wilders en de Haagse PVV-leider Léon de Jong. ''Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt”, zou Wilders hebben gezegd. Het Statenlid is ervan overtuigd dat het gesprek over de coalitievorming in Den Haag ging.

Onzin

PVV-leider Geert Wilders laat in een reactie weten dat die bewering ''onzin en onwaar'' is. Hij heeft de bewuste zin ''niet gezegd''. Volgens een woordvoerder van de partij is de politiek van de PVV er juist op gericht om wel in de coalitie te komen. Een reactie op het opstappen van Brands wilde hij niet geven.

Brands erkent dat het een tijd heeft geduurd voor hij opstapte, maar hij wilde ''niet over één nacht ijs'' en er ''goed over nadenken.'' Het voormalige gemeenteraadslid in Den Haag is Statenlid sinds 2011. Hij gaat verder als eenmansfractie.

Op 23 april vertrok Stephan Jansen al als Zuid-Hollands PVV-Statenlid vanwege de Marokkanen-uitspraken van Wilders.

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier