Europese landen moeten en kunnen meer samenwerken op het gebied van veiligheid voordat er extra geld naar defensie zou gaan.  Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Nieuwsuur.

De minister deed zijn uitspraken naar aanleiding van de spanningen met Rusland om de situatie in Oekraïne.

Meer samenwerking moet volgens Timmermans de enorme verspilling op veiligheidsgebied tegengaan en bovendien is een betere samenwerking ook in het belang van de NAVO.

Hij sluit niet uit dat er meer geld naar defensie moet. ''Dat is wel het makkelijkst en ik sluit niet uit dat het nodig is.'' Maar dat is volgens hem pas geloofwaardig als Europa beter samenwerkt op militair terrein."

"In Europa betalen de belastingbetalers meer aan defensie dan in de Verenigde Staten maar krijgen ze er minder veiligheid voor terug, aldus Timmermans.

Langdurige confrontatie

Hij denkt dat de confrontatie met Rusland een langdurige wordt. Het gevolg daarvan is dat Europese landen hun veiligheid anders gaan ervaren.

Volgens Timmermans toont de situatie in Oekraïne aan dat we er niet op kunnen rekenen dat het continent Europa altijd veilig blijft. ''We moeten met meer scenario's rekening houden.''

Hij zei dat het Westen zich niet moet laten afleiden door de valse retoriek van de Russische president Vladimir Poetin. Hij heeft een aantal tactische zetten gedaan in Oekraïne, maar Moskou zal er een strategische nederlaag door lijden en er de hoofdprijs voor gaan betalen, zo is de overtuiging van Timmermans.